Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Waarvoor kan je een HDMI kabel gebruiken

Een HDMI kabel is geschikt om twee soorten signalen te versturen zonder dat je hier aparte kabels voor nodig hebt. Met een HDMI kabel kan je een videosignaal en een audiosignaal sturen. Doordat het een digitaal signaal is ben je ervan verzekerd dat de kwaliteit van zowel de audio als het beeld erg hoog is. Het grootste probleem bij analoge kabels is de kwaliteit van de beeldervaring. Er komt vaak ruis of haperingen voor vanwege interferentie. In het geval van een digitaal signaal betekent dit dat deze helemaal aankomt of juist helemaal niet. Als je bijvoorbeeld een 4K signaal wilt afspelen op je tv dan is het belangrijk om een HDMI kabel te hebben van een hoge kwaliteit. Als je een langere HDMI kabel nodig hebt dan is het belangrijk dat deze een goede afscherming en kwaliteit heeft om geen last te hebben van stoorzenders. Een HDMI kabel wordt gebruikt voor tv’s, computers, laptops, spelcomputers zoals een XBOX of playstation, Blu-Ray spelers en mediaspelers. Je kan HDMI kabels ook gebruiken voor een Apple Macbook, Apple TV, Google Chromecast, WII en verschillende producten zoals camera’s.

Verschillende types HDMI kabels

Er zijn verschillende varianten te koop van deze kabels. De versie zegt iets over de beeldkwaliteit die de kabel ondersteunt en de snelheid waarmee het signaal verstuurd wordt naar het apparaat. De nieuwere technieken zoals 2K, 4K en 3D hebben een hogere bandbreedte nodig en alleen de kabels van type 1.4 en hoger kunnen dit bereiken. De meeste nieuwe HDMI kabels tegenwoordig zijn 2.1. Met deze kabels is de bandbreedte 48 GBps en hiermee kan je een 4K signaal tot 120 beelden per seconden gemakkelijk afspelen zonder problemen. In sommige gevallen is het tevens mogelijk naast de standaard varianten van 1.3, 1.4, 2.0 en 2.1 om een kabel te kopen die netwerkverbindingen ondersteunt.

Je HDMI kabel verlengen

Er zijn mogelijkheden om zeer lange HDMI kabels te kopen. Ze beginnen bij een lengte van halve meter tot 100 meter. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste kabellengte kan aanschaffen voor je woning. Als je toch een verlengkabel wilt dan kies je voor een verlengkabel of een HDMI repeater. Dit is een klein apparaatje dat een ingebouwde signaalversterker heeft. Op deze manier kan je je kabel tot maximaal 35 meter verlengen. Er wordt bij vermeld wat de maximale lengte mag zijn van de kabels die worden aangesloten.

Geef een reactie