Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Nieuwe werkgever? Hier moet je op letten!

Begin je binnenkort bij een nieuwe werkgever of ga je starten aan je eerst baan? Dan is het slim om verschillende dingen te checken en na te vragen. Elke werkgever is anders maar in de basis zijn er een aantal dingen vaak hetzelfde. Toch is het slim om dit altijd te checken voordat je jouw handtekening zet onder een contract.

Arbeidsvoorwaarden

Bij indiensttreding zijn altijd arbeidsvoorwaarden betrokken. Dit zijn voorwaarden waarop jij werkt. Het gaat hier bijvoorbeeld om de arbeidsduur (voor hoelang loopt jouw contract), je salaris (wat krijg je voor het werk dat je doet) en het aantal vakantie/vrije dagen dat je kan opnemen tijdens het gehele jaar door. Deze arbeidsvoorwaarden spreek je altijd vooraf af tijdens contractonderhandelingen, het is verstandig om deze altijd nog wel even te checken of het klopt wat er in het contract staat ook daadwerkelijk overheen komt met de afspraken die jullie (jij en je nieuwe werkgever) onderling gemaakt hebben. Daarnaast is het slim om altijd te kijken naar de aansprakelijkheid van bepaalde dingen. Wat gebeurd er bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval, wie is er aansprakelijk in welk geval, en is dit in je contract gedekt? Gebeurt er toch iets waarbij je bijvoorbeeld letselschade aan overhoudt, dan is het slim om in je woon-/werkplaats te zoeken naar een advocaat die je kan ondersteunen. Je kan dan bijvoorbeeld zoeken op ‘letselschade advocaat Uden’.

Thuis of op locatie werken

Vaak valt deze vraag/kwestie onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Normaal gesproken wordt er van je gevraagd om op locatie te komen werken. Dit zien we voornamelijk nog bij traditionele bedrijven. Dit brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Werken op locatie zorgt ervoor dat je sneller kan schakelen met collega’s, meer cultuur opbouwt binnen je werk, en mensen beter leert kennen. De nadelen van op locatie werken is dat je te maken hebt met reistijd, meenemen van spullen etc. Spreek altijd goed af wat wel en niet kan en wat er van je verwacht wordt.

Vergoedingen

Vergoedingen zijn vaak vanzelfsprekend, maar niet altijd standaard. Daarom is het slim om altijd even een check te doen in je contract. Ga bijvoorbeeld na of je reiskostenvergoeding krijgt (zowel met de auto als met het openbaarvervoer). Daarnaast raden wij altijd aan om te pleiten voor een (deels) betaalde opleiding/cursus. Als mens wil je altijd door blijven leren en ontwikkelen. Het voordeel voor jouw werkgever is dat jij meer kennis opdoet en dit ook kan toepassen binnen het bedrijf en jij leert als persoon nieuwe dingen.

Geef een reactie