Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Kom erachter waar jouw roots liggen

Heb jij nu altijd al willen weten waar jouw roots liggen? Waar jouw voorvaderen vandaan komen en welk bloed en door jouw aderen stroomt? Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om daar achter te komen. Ondanks dat de familie die je nu kent bijvoorbeeld gewoon uit Nederland komt, kunnen je voorvaderen van over de hele wereld komen. Misschien vragen mensen die jou voor het eerst ontmoeten wel altijd waar je vandaan komt omdat je er niet Nederlands uitziet. Of misschien heb je zelf altijd wel het vermoeden gehad dat jouw roots in een ander land of continent liggen. Je roots liggen vrijwel nooit in een land, maar er zijn altijd wel percentages die andere landen en gebieden aangeven. Hoe tof is het om er nu achter te komen waar jouw roots liggen? Tegenwoordig kun je vrij makkelijk onderzoek laten doen via een DNA-test.

 

Waarom een DNA-test?

Met een DNA-test kun je dus laten testen waar jouw voorvaderen vandaan komen en dus waar jouw roots liggen. Je kunt daarmee wellicht verwanten ontdekken die je voorheen niet kende. Die segmenten van het DNA zijn verbonden aan die van je voorouders. Daarna zal je dus de etnische en geografische oorsprong van je voorouders ontdekken en dat is super interessant. Naast dat je je alleen kunt testen, kun je familieleden ook aansporen een test te doen. Iedereen heeft unieke DNA-segmenten die samen je familiegeschiedenis in kaart kunnen brengen. Als je je samen met familieleden laat testen kun je dus aanvullende informatie krijgen, bijvoorbeeld of een DNA-match via je moeder of vader loopt. Wanneer jouw familiegeschiedenis erg onduidelijk is of je sommige familieleden zelfs niet kent, kun je deze met een test ontdekken. Heb je nog wat twijfels, dan kun je een vaderschapstest bestellen om dit uit te sluiten.

 

Hoe werkt zo’n test?

Je kunt een DNA-test gemakkelijk online aanvragen. Je kunt natuurlijk meer met zo’n test dan alleen ontdekken waar je roots liggen, maar je kunt ook testen of je daadwerkelijk familie bent van een ander. Zodra je de test online hebt aangevraagd, krijg je binnen enkele dagen thuis een pakketje met de test. De test is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een DNA-monster af te nemen op het wattenstaafje. Meestal ontvang je binnen 3 tot 4 weken de uitslag van de test, via de mail. Als jouw DNA blijkt te matchen met dat van een ander persoon die de test heeft gedaan, is het mogelijk om de stamboom aan te vullen.

Geef een reactie