Vroeger waren hoortoestellen opvallend grote apparaten. Ik denk terug aan mijn opa, wiens oor ik altijd aandacht kon bestuderen. Zijn gehoorapparaat maakte hem een soort half-robot. Tegenwoordig zijn hoortoestellen niet meer zo opdringerig in het aanzicht. Ze komen in allerlei soorten en maten.
Daarnaast hebben hoortoestellen tegenwoordig allerlei interessante (neven) functies en extra mogelijkheden. Dat maakt het uitzoeken van een hoortoestel een stuk lastiger dan het voroheen was. Want hoe weet je nou welk gehoorapparaat geschikt is voor jou?
In deze blog behandel ik de belangrijkste aspecten om uit te vogelen welk toestel bij jou past.
Levensstijl
Allereerst is het van belang om jouw levensstijl eens onder de loep te nemen. Het type omgevingen waar je in komt en de manier waarop je in het leven staat zijn van grote invloed op de keuze voor een gehoorapparaat. Ga eens bij jezelf na: hoe actief is jouw levensstijl? Ben je vaak te vinden in luide omgevingen, zoals een restaurant, concert of sportwedstrijd? Dit soort hobby’s vragen om een ander type apparaat dan iemand die zich liever omgeeft met een rustige omgeving, zoals de natuur of thuis met een goed boek.
Soort toestel
Een belangrijk onderscheid in hoortoestellen is of je deze in het oor draagt of achter het oor. Receiver-in-Ear (RIE) is een hoortoestel dat je onzichtbaar achter je oor draagt. Een ander voorbeeld is de AHO (Achter-het-oor), een model dat geschikt is voor alle type gehoorverlies. Wanneer je licht tot matig gehoor verlies heb, kan je ook kiezen voor een IIC model (Invisible-In-Canal): een zeer klein apparaat dat volledig in je gehoorgang is weggestopt. Andere opties zijn de CIC (Completely-in-Canal), ITC (In the Canal) en MIH (Mic-in-Helix). Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor een ander type gehoorverlies. In het algemeen zijn de diepere, meer onzichtbare model minder geschikt voor mensen met ernstige gehoorschade. Gehoorapparaten die meer zichtbaar zijn bieden vaak meerdere functionaliteiten. Denk aan een verbinding met je telefoon om muziek te streamen of telefoongesprekken te voeren. De beste geluidskwaliteit wordt geleverd door de MIH, waarbij de kans op feedback het kleinst is en je geen last hebt van storende windruis in je oor.
Oplaadbaar vs batterij
Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of je gaat voor een hoortoestel op batterij of een oplaadbaar model. Oplaadbare hoortoestellen zijn in twee soorten op te delen: geheel en optioneel oplaadbaar. De toestellen schakelen automatisch uit wanneer zij in de oplader worden gestopt. Met een oplaadbaar hoortoestel hoef je nooit meer de batterij te vervangen, wat ze een stukje milieuvriendelijker maakt en het spaart je ritjes naar de supermarkt voor batterijen.
Het is goed om vast over dit soort dingen na te denken. Maar om een weloverwogen keuze te maken is het aan te raden in gesprek te gaan met je audicien!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.