Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Alles wat je moet weten over het Douglas hout

Ruwe materialen gebruiken we allemaal in ons dagelijks leven. Zo komt de brandstof die we nodig hebben voor vervoer vaak uit olie. Het plastic wat we ook allemaal in huis hebben wordt ook gemaakt van diezelfde olie. Toch is er een ruw materiaal waar vrijwel overheen wordt gekeken dat dat nog een ruw materiaal is. Dit is namelijk hout. Ik realiseer me nooit hoeveel producten ik wel niet van hout heb. Laat staan dat een groot deel van de fundatie van mijn huis van hout is, zoals de trappen, steunpalen en het geraamte van het huis. Hout is een fantastisch materiaal, en in deze blog vertel ik u er dan ook alles over. Vandaag ga ik specifiek in op het type Douglas hout. Wat voor soort hout is Douglas hout eigenlijk, en waar komt het vandaan? Voor wat voor toepassingen gebruik je het hout en waar koop je het gemakkelijk? Dit en meer leest u vandaag in deze blog, veel leesplezier!

Wat is Douglas hout nou eigenlijk precies?

Hoog in de noordelijke hemisfeer vind je overal naaldbomen. Douglas hout is ook afkomstig van zulke naaldbomen. Zoals de naam van het hout het al verraad is de naam van de boom de Douglasspar. De Douglasspar komt van nature voor in Noord-Amerika, voornamelijk in het westen. Vanwege het hout wordt in Noord-Europa de boom veel aangeplant. Opmerkelijk is is dat de boom in Noord-Amerika wel twee keer zo hoog kan worden, namelijk 100 meter. Ook in Nederland hebben we deze boom ingeburgerd, maar hier niet vanwege houtproductie maar voornamelijk voor aankleding van bossen. Waarschijnlijk heeft u tijdens een boswandeling de boom wel eens gezien. Het hout van de Douglasspar heet dus Douglas hout en is roodachtig van kleur, met een levendige vlamstructuur. Door deze eigenschappen ziet het hout er warm uit.

Wat zijn de eigenschappen van het hout

De Douglas houtsoort wordt niet voor niets overal aangeplant voor houtproductie. Het is een erg fijne soort om mee te werken. De nerf is namelijk fijn tot matig. Daarnaast is het een harde houtsoort, wat geschikt is voor zware toepassingen. Het hout blijft ook tot 15 jaar in uitstekende conditie. Daarnaast wordt het hout na drogen nog harder dan het al is. Deze eigenschappen zorgen er voor dat het hout makkelijk te bewerken en af te werken is. Daarnaast zorgt de roodachtige kleur er ook nog voor dat het hout onbehandeld ook heel mooi is!

Voor wat soort toepassingen wordt Douglas hout gebruikt?

Als eerste wordt het hout vaak verwerkt tot kant en klare producten. Het hout is ideaal voor planken, palen, balken, vlonderplanken, Zweeds Rabat, dakbeschot, blokhutprofiel, geschaafd hout en tot slot om ruw te gebruiken. Vanwege de lange houdbaarheid van het hout is het vooral voor buitenshuis werk geschikt. Denk er bijvoorbeeld aan om een tuinhuis te bouwen, een overkapping, of zelfs tuinmeubelen als u de expertise heeft!

Gemakkelijk hout kopen bij Pontmeyer.nl

Dan natuurlijk de vraag waar je dit hout koopt. Pontmeyer.nl is misschien wel de grootste Nederlandse aanbieder van alles op het gebied van hout. Van vloeren tot ruw materiaal, ze hebben het allemaal. Ze hebben een groot assortiment aan Douglas hout, en daarnaast ook nog heel veel andere producten die u wellicht nodig heeft. Ideaal dus om daar alles gemakkelijk te bestellen!

Geef een reactie