Categorie archief: Geen categorie

Gezien: CUI BONO?

Genkse Academie front

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn eerste tentoonstelling in 2017. Cui Bono? Latijns voor “Wie haalt er voordeel uit”?

Met dit werk nodigen 35 studenten en docenten van atelier Beeldende Textiele Kunst
in Genk de kijker uit, met de huidige vluchtelingencrisis die de wereld verdeelt, om na
te denken over het delen van warmte, overvloed, hoop en mededogen.

Als inspiratie werden 2 refenties over ‘delen’ gebruikt. Sint Martinus gaf ooit zijn halve
mantel aan een arme en twee maal heeft jezus met enkele broden en vissen een
menigte van duizenden mensen gevoed; een feestmaal ter ere van Gods overvloedige
liefde.

De studenten antwoordden met hun beeldend werk als een installatie in de ruimte
in de Terpkerk in Urmond.

2-x-jas-voor-web-DSC04908

Werk van Elzelien Jongbloed “Met mijn mantel wil ik warmte delen” en van Annemie Boonen.

De studenten van de hogere graad maakten meer dan 1000 vissen. Met deze opstelling
zeggen zij: ‘delen door’ is steeds ‘meer’!

web DSC04902

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het koor van de kleine monumentale kerk werk van Annemie Boonen en Sus Driessen.
Een helaas herkenbaar voorbeeld van de tragiek die aan de vraag Cui Bono? voorafgaat.

boot-voor-web-DSC04910

Nog te zien tot 5 februari a.s. Klein maar fijn!

 

 

 

Trapsuutjies verhuist naar Eindhoven.

‘een kleurrijk verhaal krijgt een nieuwe wending’

Ooit bracht Laura Liebenberg
logo-voor-Blog-_JANINE_feb-03-135644-2016_Conflict(textielkunstenares) een paar potjes verf mee uit Zuid-Afrika. Ze raakte zo enthousiast over de veelzijdigheid en de mogelijkheden ervan
dat ze ook haar omgeving meesleepte in haar verfpassie. Zo ontstond Trapsuutjies. Op beurzen en tijdens workshops werd de verf en het stof verven gepromoot. We kwamen ze overal tegen. Laura vertelt de verhalen en Annette Jeukens demonstreert.

7 Jaar later nam Vera, de dochter van Annette, Trapsuutjies over. Een nieuwe, jonge wind raasde 5 jaar door het bedrijf. Maar In december vertelde ze: ” Ik heb veel leuke nieuwe mensen ontmoet, heel veel geleerd. Ik zal ook zeker niet stoppen met verven! Maar ik heb een leuke nieuwe baan, een jong gezin en nog veel meer plannen voor de toekomst, waardoor te weinig tijd overblijft voor Trapsuutjies. Ik wou dat ik meer tijd had, want Trapsuutjies verdient meer”

En daar komen wij om de hoek kijken. Mijn-Eigen insteek is: een optimaal aanbod aan verfsoorten voor de klant. En we waren nog op zoek naar iets. En dat is Trapsuutjies. Nu hebben we echt voor ieder wat wils!

 • Textile Color, een pasteuze verf om op stof te verven.
 • Dye-na-Flow, een vloeibare textielverf
 • Drimarene K een moderne reactieve verf om stoffen door en door te verven.
 • Transferverf een reactieve verf voor synthetische materialen
 • I-dye voor in de wasmachine
 • Solarfast voor zonneprints op stof
 • Lumière voor een metallic effect (nog niet op de website)
 • Acid dye voor wol en zijde.
 • Pearl Ex pigmenten om aan mediums toe te voegen
 • Acryl inkt
 • Inktense blocks en potloden voor brilliante of dromerige effecten.
 • Alcoholmarkers, vast zonder fixeren.
 • Paintstiks, een olieverf

Met trots presenteren we vanaf nu: Trapsuutjies, een veelzijdige en eigenzinnige textielverf. Geschikt voor stempels, sjablonen, schilderen, tie-dye, de gelliplate, etc. Kan gebruikt worden op natuurlijke stoffen zoals als katoen, linnen, zijde en wolvilt maar ook op synthetische stoffen. De verf is op waterbasis en veilig in gebruik, niet giftig en biologisch afbreekbaar. De verf wordt door middel van hitte gefixeerd en is daarna kleurvast. Daarom is Trapsuutjies ook geschikt voor gebruiksartikelen die regelmatig gewassen worden.
We weten nog niet alles van dit bijzondere produkt, maar daar gaan we zeker ons best voor doen. Gelukkig kunnen we met al onze vragen nog bij Vera, Josine en Annette terecht.

By the way: Trapsuutjie is het afrikaanse woord voor kameleon. 🙂

 

 

 

 

 

 

ACTIE NEPAL

NepalEen groot deel van onze papiercollectie komt uit Nepal. Dit unieke papier wordt traditioneel gemaakt door een bedrijf gerund door vrouwen. Dankzij hun succesvolle onderneming zijn de sociale en economische omstandigheden van deze vrouwen en hun gezinnen sterk verbeterd.

Na de recente aardbeving is er inmiddels al contact geweest met de mensen daar. Alle vrouwen zijn gelukkig ongedeerd maar helaas zijn veel huizen grotendeels vernietigd. Graag willen wij iets voor hun, de makers van dit bijzondere papier, doen. Vandaar een blog om dit bijzondere Nepalese produkt onder de aandacht te brengen. En een korting van 30% deze maand bij aankopen van Nepalees papier. Want een order van ons betekent meer werk en meer inkomsten voor deze vrouwen.

Dus kom langs en neem een kijkje bij ons bijzondere papier.

Guts safe met SoftCut.

Foto Marloes

Ik herinner het me nog zo goed. Een aantal jaren geleden wilde mijn dochter linosnijden. Meteen kwam dit zinnetje bij mij op: “Leg dan de pleisters maar klaar”. Pijnlijke herinneringen aan mijn-eigen middelbare schooltijd en de handenarbeidlessen. Ondanks alle goedbedoelde waarschuwingen: “Pas op en werk altijd van je af” was het bij iedereen wel een keer raak. Drama. Bloed. Pleisters.
Volgens mij zat het probleem helemaal niet in de gutsmesjes maar in het gutsmateriaal, het linoleum. Het was dik, stug, hard, brokkelig en werkte niet mee. Je vloog steeds uit de bocht.

Dus voor ons is linoleum out en Softcut in. Een nieuwe ontwikkeling op drukgebied voor iedereen die eigen beeldmateriaal wil creëren. Softcut is een zacht en flexibel kunststof materiaal waardoor je meer controle hebt. Met potlood kun je op het licht gekleurde oppervlak gemakkelijk een tekening maken. Softcut is glad en zacht en laat zich verbazingwekkend gemakkelijk bewerken. Je krijgt scherpe lijnen en mooie details. Softcut heeft een lange levensduur en verkruimelt niet en de stempels zijn na gebruik gemakkelijk schoon te maken.
Ben je niet tevreden met je resultaat, dan draai je het blok om en begint opnieuw, want Softcut kun je aan twee kanten gebruiken.

Dus wil je ook weer een keertje gutsen? Nu bij ons in het atelier of in de webshop. Softcut voor eigen beeldmateriaal en stempel op textiel, in je artjournal of scrapbook. Of bedenk een ander mixed-media project.

CAM02249 klein autocrop borders

4 Op een rij.

Zoals sommigen van jullie misschien weten is Mijn-Eigen.nl ooit begonnen met één artikel. De acrylverf van Stewart Gill voor textiel. Blanco maar enthousiast reisden we ooit naar Schotland waar we een week lang vol gepropt werden met kennis door Rebecca en Grant, de uitvinders en makers van deze heerlijke kleurenreeksen. Na een jaartje eigen ervaringen opdoen, ontwikkelden we een workshop die we ‘Rood + Geel = Groen’ noemden. Nee, ik weet het. Dat klopt niet. Maar het klinkt zo leuk.

We zijn nu 5 jaar verder en enthousiast hebben we naast deze verf allerlei andere kleurpaletten aan ons (en ook jullie) assortiment toegevoegd. Maar wanneer gebruik je nu wat? Dat is een steeds terugkerende vraag.

Tijdens de 2-daagse workshop ‘4 Op een rij’ kun je zelf in blokken gestructureerd aan de hand van oefeningen werken met 4 groepen kleuren. In het eerste blok komt ‘Rood + Geel = Groen’ om de hoek. Spelen met acrylverf in de hoofdrol, na de lunch kun je experimenteren met acrylinkt. Op dag 2 begint het derde blok: olieverf op stof en na de lunch vragen in blok 4, 72 kleuren Inktense potloden om je aandacht.

Aan het eind van het weekend ken je de mogelijkheden en onmogelijkheden van elk kleurmedium, weet je wat wel of niet bij jou past en kan je zelf beredeneren waar jouw nieuwe project om vraagt.

Aanmelden kan nog: Play – Discover – Create

blog_gradaties01

 

 

 

 

Pastels van alle tijden.

play - discover - create

Play – discover – create

Waarom hebben we sinds een paar weken soft pastels in ons assortiment?

Tekenkrijt bestaat al sinds de préhistorie en in de 18e eeuw werden veel portretten gemaakt in pastel. In Frankrijk en Engeland werd eind 1800 zelfs een Sociëteit van Pastellisten opgericht. Historie. Ik ben er dol op.

Nu op zoek naar een vertaling. Daarom!
Klik op deze link voor een galerie met prachtig, gevarieerd en hedendaags Engels werk in pastel. Je kunt ze één voor één aanklikken.

Klik op deze link en zie hoe onze eigen Willem de Kooning op krachtige wijze o.a. met pastel heeft gewerkt.

Zelf een beetje zwart – wit, werd ik echt enthousiast toen ik het werk van Ylag ontdekte. Onze set soft pastels bestaat uit 12 heldere kleuren en hij werkt enkel met zwart pastel en zijn werk is bijna fotografisch. Monochroom en abstract.
Ik stel me zelf steeds de vraag: wat speelt de hoofdrol ? Wit of zwart ?

" La Ville Suspendue " door Ylag Jean-Luc Le Gall
” La Ville Suspendue ” door Ylag Jean-Luc Le Gall

 

 

Kalrsruhe 2

Wat de Handwerkbeurs in Zwolle betekent voor Nederland, betekent ‘Nadelwelt’ voor Duitsland. Een bruisende happening, textiel breed, waar kruissteek en haakwerk, patchwork en breiwerk elkaar ontmoeten.

Sfeer Karlsruhe

Sfeer Karlsruhe

Ons boek is inmiddels vertaald door Claudia Helmer en draagt nu de titel ‘Farbe auf Stoff‘. Het wordt goed ontvangen door oude en nieuwe klanten. Soms neemt men zelfs op bestelling voor vriendinnen en quiltkring extra exemplaren mee.

We kennen Claudia al jaren maar onze ontmoeting is nu heel speciaal omdat Claudia hier ook een tentoonstelling heeft. Eindelijk een keer live genieten van de gelaagdheid in haar werk en vooral van een bijzonder gesprek.

Detail van het werk 'Gedanken sind frei' van Claudia Helmer.

Detail van het werk ‘Gedanken sind frei’ van Claudia Helmer.

Handen tekort. Gelukkig zijn Marloes van Rees en Sandra van Velzen ook van de partij. Sandra, als auteur voor het signeren van ‘Farbe auf Stoff‘ en tussendoor een kleine demo rubben en Marloes als duizendpoot en de demo Aquacolour op papier. Ze kan het niet laten dat ook weer snel te combineren met een inktpen, Neocolor-rubbings en steekjes. Dank Marloes.

Experiment Marloes van Rees

Experiment Marloes van Rees

Een van mijn favoriete stands was die van Angelika Luft en haar man met haar schat aan antieke naai-benodigdheden, knopen, bandjes etc. De term oud of tweedehands is hier niet van toepas-sing en bij alles wat je interesseert en dus aanraakt kent zij een verhaal. Marloes en Sandra struikelden hier beiden over een persoonlijk monogram. Meteen voor andere klanten ook even getest met Paintstiks. Het resultaat is heel verfijnd.

Schöne alte Monogramme aus der Schatztruhe von Angelika Luft

Schöne alte Monogramme aus der Schatztruhe von Angelika Luft

Petra Roth had zo genoten van haar experiment met acrylinkt en scheer-
schuim dat ze even voorbij kwam om haar zelfgemaakte tas te showen.

Shoppingbag Petra Roth

Shoppingbag Petra Roth

Laatste nieuwtje ?
De verzendkosten voor Duitsland zijn fiks verlaagd van € 9,00 naar € 5,00.
Hoera!

En inmiddels weten we dat de kreet “Der Holländer ist da” goed nieuws is.

We kijken al uit naar Nadelwelt 2015.

Brusho

Al enige jaren komen we de borduurster, Anne Lange, tegen op beurzen.
Anne beoefent de meest exotische borduurtechnieken en weet ons steeds te vinden op zoek naar nieuwe materialen om te integeren in haar vrije borduurwerk.
Laatst vertelde zij over haar ervaringen met Brusho en hoe dit iets toevoegde aan haar werk.

Sample met Brusho van Anne Lange

Wij houden van spelen, dus ook wij zijn aan de slag gegaan met de kleurrijke korreltjes en al snel kwamen we tot de conclusie dat dit echt een product was voor Mijn-Eigen. Inmiddels staan de eerste pakketjes Brusho nu bij ons, in Veldhoven, op de plank en op onze website.

Nieuwsgierig naar hoe het werkt? We vonden een filmpje op Youtube van Brushosecrets door Joanne Boon Thomas.


De gebruiksaanwijzing voor Brusho is te vinden bij onze ‘Infosheets’.
Klik onderaan de website op het grote vraagteken en al onze infosheets komen te voorschijn.

 

 

 

 

Spektakel !

Deze lente komen Brigitte Eertink, Sophie Furbeyre en Sandra van Velzen in ons atelier voor spektakel zorgen.

Brigitte Eertink van Rozevilterije heeft een heel bijzonder stijl- en kleurgevoel. Het plezier in haar werk is terug te vinden in elk werkstuk. Recent won deze viltster een prijs met haar creaties tijdens een internationale expositie in Sint Petersburg en binnenkort geeft ze een reeks workshops in de Verenigde Staten. Voor ons heeft ze speciaal het thema “Mixed media op en in vilt” gekozen. Deze workshop is gepland op 23 april a,s,

Voorbeeld workshop 23 april
Voorbeeld workshop Brigitte Eertink 23 april a.s. bij Mijn-Eigen.nl.

Sophie Furbeyre onderzoekt sinds haar kunstopleiding structuren, texturen en reliefs. Met veel passie manipuleert en schildert ze met nieuwe stoffen en tekent met haar naaimachine. Ze exposeerde in Amerika en Japan en haar nieuwste werk is te zien tijdens EXPO Veldhoven 2014.
Tijdens haar korte verblijf in Nederland laat ze ons kennis maken met een scala aan technieken in een 2-daagse workshop op 5 en 6 mei n.a.v. haar werk “Proteus”.

Voorbeeld workshop Sophie Furbeyre 5 en 6 mei a.s.

Voorbeeld workshop Sophie Furbeyre 5 en 6 mei a.s. bij Mijn-Eigen.nl.

Onze samenwerking met Sandra van Velzen heeft inmiddels geleid tot het boek Kleur op Stof en ons tweede boek is in de maak. Haar talent is het creeren van beelden op stof. Haar stijl komt tot uitdrukking in haar zelfgeverfde stoffen en intensief stikwerk. Recent hoogtepunt in haar textiele werk was de uitverkiezing van haar werk ‘Behind the facades’ bij Quilt National. Op 12 en 13 juli laat ze geinteresserden weer kennis maken met het creeren van unieke stoffen door breakdown-printen.

Voorbeeld cursist

Voorbeeld cursist tijdens workshop Breakdown bij Mijn-EIgen.nl

Workshopdata:

23 april 2014 Brigitte Eertink – Mixed-Media op en in vilt.

5 en 6 mei 2014: Sophie Furbeyre – “Proteus”

12 en 13 juli 2014: Sandra van Velzen – Breakdownprinten.