Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Goed voorbereiden op examens doe je zo

Eindexamens: veel jongeren krijgen al rillingen bij alleen al de gedachte eraan. Het is hoe dan ook niet de leukste periode uit je schooltijd. Maar omdat je er als scholier toch echt aan moet geloven, kun je maar beter het beste van maken. Uiteindelijk bepaalt jouw score op de eindexamens wel of je mag beginnen aan die leuke studie waar je je net voor hebt ingeschreven of wat jouw salaris gaat zijn voor die nieuwe baan. Hoe je er het beste van maakt? Dat lees je in deze blog.

 

Begin op tijd

Het oude cliché, maar toch niet minder waar: een goed begin is het halve werk. We weten allemaal wat de voordelen zijn van tijdig beginnen, maar toch lijkt het soms maar niet te lukken. Uitstelgedrag kan een echte boosdoener zijn bij de examens. Toch is er een reden waarom je uitstelt. Je hebt dit namelijk al eerder gedaan en weet dat je ondanks het uitstellen het toch nog kunt halen. Voor die toets geschiedenis had je immers ook een ruim voldoende terwijl je die dag ervoor pas was begonnen met leren. Zo lang je in jezelf gelooft zul je merken dat ook jij je examens echt wel kunt halen.

 

Doe examentrainingen

Ik denk dat niemand zal ontkennen dat je veel moet leren voor je eindexamens. Het is dan ook niet vreemd dat jij met zoveel te leren theorie niet weet waar je moet beginnen. Wat goed helpt, is examentraining. Door examens te oefenen krijg je meer feeling voor de theorie en de vraagstellingen en zul je de theorie beter kunnen filteren. Examentraining doe je om aandacht te besteden aan het structureren van de stof. Er is veel tijd om te oefenen met echte examenopgaven onder begeleiding van de docenten en alle opgaven die je maakt worden nagekeken. Leerlingen zien hun cijfer gemiddeld met een heel punt stijgen nadat zij examentrainingen hebben gevolgd. Dat kan net het verschil maken tussen een onvoldoende en een voldoende. Niet mis toch?

 

De dag van het examen

Zorg dat je zo ontspannen mogelijk de dag van het examen begint. Maak dus ruim voor het examen een lijst met benodigde spullen tijdens het examen, zorg dat je deze in huis hebt en pak de avond ervoor je tas alvast in. Ga vooral ook niet te laat slapen omdat je die samenvatting voor de zekerheid nog een keer wilt doorlezen. Wist je dat jouw hersenen de stof die je overdag hebt geleerd in jouw slaap nog druk aan het verwerken zijn? Een win-win situatie dus: jij hebt een goede nachtrust gehad en je hersens doen de rest van het werk!

Geef een reactie