Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

Dit moet je weten over grootzakelijke energie

Als zakelijke energieverbruiker ben je of een kleinzakelijke of een grootzakelijke verbruiker. Er is een overduidelijk verschil tussen beide soorten verbruik op te merken. In dit artikel gaan we in op dit verschil: wat maakt je een kleinzakelijke energieverbruiker en wanneer mag je een grootzakelijke energieverbruiker worden genoemd? Ook lees je hier meer over welke stappen je moet zetten om het meest voordelige grootzakelijke energiecontract te scoren. Net als bij particuliere energie kun je namelijk flink besparen op je grootzakelijke energie. Lees hier alles wat je moet weten over deze vorm van energie.

Wat is het verschil tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie?

Je bent een grootzakelijke verbruiker wanneer je minstens één aansluiting binnen je bedrijf hebt voor grootzakelijk verbruik. Die capaciteit van die aansluiting van elektriciteit is groter dan 3 x 80 Ampère en van gas groter dan 40 m3 per uur. Bij kleinzakelijke verbruikers is de capaciteit van de aansluiting juist kleiner. Daarnaast werkt een grootzakelijk energiecontract volgens het netbeheerdersmodel. Dat betekent dat je twee facturen ontvangt: één van je energieleverancier en één van de netbeheerder. Bij een kleinzakelijke verbruiker worden alle kosten verrekend op slechts één factuur. Wat tot slot een groot verschil is tussen beide vormen van zakelijke energie is dat je bij grootzakelijke energie alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk verbruikt. Dit in tegenstelling tot kleinzakelijke energie, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Achteraf krijg je vaak nog wat geld terug of moet je geld bijbetalen wanneer je meer energie hebt verbruikt. Deze vorm herken je misschien wel van je particuliere energiecontract. Bij grootzakelijke stroom heb je dus geen financiële verrassingen achteraf.

Hoe scoor ik de beste grootzakelijke energiedeal?

Het is heel logisch dat je altijd een scherp energietarief wilt scoren, of je nu een grootzakelijke of kleinzakelijke verbruiker bent. Daarom is het belangrijk om altijd energiecontracten met elkaar te vergelijken. Doe dit wanneer je voor het eerst op zoek bent naar een passend zakelijk energiecontract, maar ook wanneer je al een contract hebt dat bijna afloopt. Het is namelijk aan te raden om nooit te blijven hangen bij een energiebedrijf wanneer je contract klaar is. Overstappen van energieleverancier loont altijd – er zijn namelijk altijd energiebedrijven die jou als zakelijke klant willen hebben. Een handig hulpje bij het overstappen is een zakelijke energievergelijker. Je vindt zo’n vergelijker op Minder.nl; hiermee kun je direct aan de slag. Het enige dat je moet weten voor het invullen van die vergelijker is je jaarlijkse energieverbruik of een schatting daarvan. Daarnaast is het handig om kennis te hebben van eventuele extra wensen, zoals de keuze voor groene zakelijke energie of een flexibel of vast energiecontract.

Let ook op opzegtermijn en einddatum

Het vergelijken van zakelijke energie is niet het enige waar je op moet letten voor het scoren van een goede energiedeal. Zo is het ook belangrijk om te letten op de opzegtermijn en de einddatum van je huidige energiecontract. Je moet namelijk niet zomaar overstappen; het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je te vroeg overstapt omdat je opzegtermijn nog niet is ingegaan. In zo’n geval krijg je een opzegboete; een boete voor het eerder weggaan bij een energiebedrijf dan afgesproken. De energieleverancier heeft immers zakelijke energie ingekocht op basis van jullie afspraak waar het bedrijf mee blijft zitten. Zo gek is het dus niet dat je gewoon nog moet betalen voor die energie. Je moet overigens ook erop letten dat je niet te laat overstapt. Er is namelijk ook een einddatum waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je voor die einddatum overstapt en er is niets aan de hand. Stap je later over dan die datum dan mag je energieleverancier je grootzakelijke energiecontract stilzwijgend verlengen. Helaas gebeurt dat niet tegen het aantrekkelijke tarief waarvoor je het energiepakket ooit hebt afgenomen. Verlengingstarieven liggen vaak erg hoog en dat is zonde van je geld.

Geef een reactie