Mijn eigen plek in de online wereld

Blog

De aanschaf van een nieuwe fiets

Jij wil een nieuwe fiets, maar weet niet waar te beginnen. De behoefte is groot, het budget is er; het enige wat nog rest is de keuze maken, de fiets halen en lekker wegfietsen. Maar wat voor fiets past nou bij jou? Wat moet je doen als de keus tussen Sparta elektrische fietsen en omafietsen onmogelijk lijkt? Gauw meelezen, dat is wat je moet doen!

Jouw fiets

Het allereerst wat je jezelf moet vragen voordat je een fiets aanschaft, is; wat is jouw behoefte ermee? Stel je voor: je moet elke dag bijna een uur op de fiets, door de kou en eventueel zelfs een heuvel op-en-af, om naar je werk of school te komen. Dan is een fiets met versnellingen op z’n minst, maar wellicht een elektrische fiets, iets voor jou. Ga je je fiets vooral gebruiken voor snelle boodschappen in de stad, en voor het eventuele bezoekje aan de kroeg (en dan vooral om nog thuis te komen na dat bezoekje)? Dan is een wat oudere fiets, eventueel zelfs zonder versnellingen, prima voor jou. Bekijk dus waar je je fiets voor nodig hebt en wat voor fiets daarbij past, én bedenk jezelf ook; wat past binnen mijn budget? 

Elektrisch of toch niet?

Wellicht zit je na te denken over de aanschaf van een elektrische fiets. Het is, voordat je die beslissing maakt, goed om te weten hoe zo’n ding eigenlijk werkt, en wat de voor én -nadelen zijn van zo’n aankoop. Een elektrische fiets is een voertuig dat ergens tussen een motorfiets en een reguliere fiets in zit. Het telt als fiets, hierom mag het ook gewoon op fietspaden rijden, maar is toch net even wat anders. Er zit een motor op het achterwiel, die wordt aangedreven door de omwenteling van de trappers. Je hebt op een elektrische fiets dus geen gashendel; jij bent nog steeds de voornaamste bron van snelheid, de motor is er enkel om je een zetje te geven. Tegelijkertijd is dit zetje soms best flink: een elektrische fiets heeft tussen de zes en soms zelfs negen verschillende standen, die allemaal een steeds hogere aandrijving bieden. Ook is er nog iets om te onthouden bij een elektrische fiets: het is een grote uitgave, groter dan een reguliere fiets gaat zijn. 

 

Kortom, jouw droomfiets hangt maar net af van wat voor soort fietser je bent en wil zijn. Én van je budget, natuurlijk. Dus, veel plezier met je fiets, van elektrisch tot gewoon!

Geef een reactie